Behandlingsmetod

Behandlingar som gör nytta

En naprapat ger dig olika behandlingar för att minska den smärta du har, ser till att dina leder och muskler fungerar som de ska och det finns olika behandlingar beroende på dina besvär. Naprapaten börjar alltid en behandling med enbart sina händer. Du får även råd hur du ska aktivera dig fysiskt för att träna upp dina leder och muskler. Ibland kanske du inte behöver besöka en naprapat utan får träningsförslag på recept. Skulle denna träning inte hjälpa mot din smärta får du givetvis en tid till naprapaten.

Behandlingar utförda med händerna

Vid en sådan behandling brukar du få ligga på en specifik behandlingsbänk som är höj- och sänkbar. Utifrån den undersökning naprapaten gjort anpassas den manuella behandlingen till dina problem.

Ledmanipulation

Denna metod är den vanligaste metoden och går till så att naprapaten försiktigt för ut den onda leden en liten bit och sedan gör han/hon ett snabbt tryck. Det brukar då knäppa till i leden, vilket låter värre än det är. Själva handgreppet görs med liten kraft och med minsta möjliga rörelse och det gör inte ont. De flesta ledmanipulationer görs med händerna men det finns också hjälpmedel för denna behandling. För att leden ska fungera som den ska är denna behandlingsmetod bra, musklerna slappnar av och smärtan blir mindre.

Muskeltöjning

För att få muskler att slappna av, få minskad stelhet och smärta är muskeltöjning en bra behandlingsmetod om du arbetar på flyttfirma. Här ska muskeln sträckas försiktigt och när den sträcks är det bra om du kan spänna emot innan muskeln töjs ännu mer. Metoden kan hjälpa dig att få mindre ont och du ska inte känna dig lika stel som innan.

Massage

Ibland kan naprapaten massera senor, bindväv och muskler, då ökar cirkulationen i kroppen och smärtan minskar. De flesta tycket det är behagligt att få massage som även ger psykisk avslappning. Så fort musklerna blir mjuka brukar spänningar och värk ge med sig och du rör dig smidigare.

Personliga träningsprogram

Ibland ger naprapaten dig ett personligt träningsprogram som är anpassat till dina problem. Övningarna brukar hjälpa dig att förbättra stabiliteten och rörligheten i din kropp. Viss styrketräning kan ingå här. Givetvis får du hjälp så du tränar på rätt nivå och att övningarna utförs korrekt. Skulle du få mer ont ska du sluta träna och direkt kontakta din naprapat för att anpassa träningen.