Att tänka på när ni ska flytta isär

Att flytta ifrån någon du har delat din vardag och ditt liv med är för de allra flesta en tung sak att gå igenom. Men det är nödvändigt för att ni ska må bra. För att göra situationen lite enklare än vad den är kommer du i den här artikeln få några tips på vad som gäller när ni ska separera och andra värdefulla tips som förhoppningsvis gör flytten lite smidigare.

Ta hand om er själva först

Även fast det är skönt när flytten är gjord så är det viktigt att ni tar er tid för er själva när ni ska flytta i malmö. Att separera från sin partner är inte lätt och många känner sorg och mår allmänt dåligt när beslutet har tagits att ni ska flytta isär. För att flytten ska kännas lättare är det viktigt att ni börjar processen med att ta hand om er själva och försöker göra saker ni tycker är roliga – äta gott och träffa människor som stöttar er. På så sätt kommer det kännas lite lättare när det är dags att gå vidare i processen.

Sambo

De allra flesta som bor tillsammans är sambor och är inte gifta. Det underlättar en del när ni ska flytta isär. Om ni ska flytta isär som sambor så ska ni förhålla er till sambolagen. Enligt sambolagen har båda parter rätt till hälften av det ni gemensamt äger. Börja med att göra en bodelning och kom överens om vem som ska ha vad. Har ni skrivit ett samboavtal i samband med att ni flyttade ihop kan ni förhålla er till det. Det är alltid bra att ha något att förhålla er till vid sådana här situationer och därför ska ni alltid göra en överenskommelse eller skriva ett gemensamt avtal i samband med att ni flyttar ihop. Det underlättar en hel del när ni ska flytta isär.

Gifta

Om ni är gifta och ska flytta isär har ni antagligen redan pratat om en skilsmässa. Men det går att fortsätta vara gifta även om ni bor på olika håll. I samband med skilsmässa kan ni göra en bodelning. I regel har ni rätt till hälften var av det som är era gemensamma tillgångar, bland annat bostaden och alla ägodelar.

Hitta nytt boende

Oavsett om ni är sambor eller gifta så kan det vara svårt att hitta nya boenden. Många gånger flyttar den ena ut, ni får själva komma överens om vem av er som ska flytta ut. Men att betala hyran på bara en inkomst kan vara svårt, vilket leder till att båda behöver flytta ut. Äger ni boendet kan ni sälja det och köpa två separata boenden. Är hyresrätt mer aktuellt kan ni behöva stå i kö under en längre tid eller söka er till andrahandsmarknaden.